Terapia cu pietre calde nu este o invenţie a ultimilor ani ci îşi are rădăcinile în medicina ayurvedică tradiţională, în care accentul era pus foarte mult pe energia care poate străbate orice materie, inclusiv pământul, argila sau ierburile.
Pietrele utilizate în masajul terapeutic sunt în marea lor majoritate de bazalt, proprietăţile acestora fiind recunoscute de indieni de câteva mii de ani. Bazaltul este o rocă vulcanică de nivelul trei care se regăseşte în râuri şi oceane şi a cărui structură minerală s-a descoperit a fi una similară cu cea a muşchilor corpului uman. Acest fapt explică în parte efectul benefic pe care acesta terapie îl are atât asupra psihicului cât şi asupra fizicului uman.
Terapia cu pietre se face de regula combinată - pietre calde cu pietre reci (negru cu alb), dar în occident este practicată mai mult cea cu pietre calde. Folosirea pietrelor firbinţi este una din cele mai mari noutati în materie de tratamente şi masaj antistres. Terapia geotermală (terapia cu pietre) este în acest moment la mare căutare în întraga lume pentru efectele sale de detoxifiere, relaxare şi echilibrare energetică a corpului.
Pietrele sunt alese pe mărimi şi forme, în funcţie de fiecare parte a corpului (umeri, genunchi, picioare, gât, coloana etc). Cele rotunde sunt potrivite pentru braţe şi mâini, cele lunguieţe pentru zona gâtului şi cele mai fine pentru spate şi ceafă.
Pe ce este bazată de fapt terapia cu pietre calde?

Care sunt etapele unui astfel de tratament?
Pentru a efectua tratamentul se pregătesc o serie de pietre netede pe care pacientul este aşezat. Apoi pietrele sunt plasate în diferite parţi ale corpului şi masajul începe să combine presiunea mâinilor şi mişcările care sunt continuate de pietre.
Conform specialiştilor în metode de relaxare şi yoga elementul fundamental în terapia geotermală presupune aplicarea de pietre calde acţionând pe doua nivele:
- într-un mod static prin presopunctură în anumite puncte,
- într-un mod dinamic prin metode de masaj bine definite.
Temperatura ridicată favorizează, de asemenea, transpiraţia ceea ce duce la eliminarea de toxine. La încheierea şedintei de "terapie prin pietre" trebuie să se bea multă apă pentru a reface cantitatea de lichide şi săruri pierdută prin transpiraţie.
Şedinţa de masaj, de obicei durează o oră, şi există posibilitatea să se rămână în poziţie culcată înca o jumătate de oră după încheierea masajului, pentru a desăvârşi relaxarea.
Inapoi